Upplands-Bro kommun, Svenska Fotbollförbundet (SvFF) och Hemsö Fastighets AB har ingått ett intentionsavtal om att utreda möjligheten för ett nytt nationellt utvecklings-, tränings- och utbildningscenter för svensk fotboll i Kungsängen.

Svenska Fotbollsförbundets ambition är att fortsätta utveckla svensk fotboll för att hålla världsklass och det kräver förutsättningar som kan mäta sig med de som våra konkurrenter har. För att alla våra landslag, från ungdomsnivå till A-landslagen, ska kunna nå så bra resultat som möjligt är ett nationellt träningscenter en viktig pusselbit. Om det här blir verklighet ger det oss också bra möjligheter att samla våra utbildningar och arbetet med forskning och utveckling, säger Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

I en etablering av ett nytt nationellt träningscenter för svensk fotboll skulle det bland annat kunna ingå två fullstora gräsplaner, en fullstor konstgräsplan, en fullstor inomhushall med konstgräs, läktare, målvaktsträningsyta, omklädningsrum och gym samt fysiologiskt och medicinskt center.

För svensk fotboll är ett nationellt träningscentrum med högsta internationella standard ett strategiskt viktigt lyft. En anläggning i världsklass i storslagen natur och samtidigt nära till goda kommunikationer kommer bidra till utveckling av dagens och framtidens stjärnor och stimulera en omfattande breddidrott. För kommunens och regionens invånare finns möjlighet till fler arbetstillfällen tack vare ett ökat underlag för kringservice inom områden som rehabilitering, hälsa, hotell- och konferens, säger Ida Texell, kommundirektör i Upplands-Bro kommun.

Nu startar arbetet och en förstudie med att ta fram förutsättningar och möjligheter för utvecklingen av Kungsängens IP med omgivande mark för Svenska Fotbollsförbundets behov och andra möjliga etableringar. Utvecklingen ska möjliggöra förutsättningar för andra verksamheter som har synergier med fotbollen som t.ex. inom utbildning, idrott och hälsa, tech och innovation mm.

Förstudien planeras att genomföras i ett högt tempo för att få fram beslutsunderlag i början av nästa år. Structor bidrar med kompetens inom affärsutveckling och fastighetsekonomi.